מגזין ברסלב הגדול בעולם!
ברסלב מאוחדת תחת קורת גג אחת.
מגזין ברסלב הגדול בעולם!
ברסלב מאוחדת תחת קורת גג אחת.
מגזין ניצוצות הינו מגזין חודשי, מלא בתוכן עשיר לכל בני המשפחה. מאמרי אמונה, סיפורים חסידים, ועוד, מתורתו ועצותיו של רבי נחמן מברסלב.
כבר מאתיים שנה שמשפחת קנייבסקי מחזיקה בגביע ובכיפה של רבינו הקדוש. סבם, רבי מרדכי קנלסקי ז"ל, נכדו של רבי שמעון מקרמנצ'וק - תלמידו הראשון והשמש של רבינו הק', ירש את חפצי הקודש. ומאז משפחתו נודדת עימם במסע פלאות מדהים.
לראשונה נעתרו האחים ר' מרדכי ור' יוסף קנייבסקי לחשוף בפני קוראינו את כלי הקודש ולספר את סיפורם המלא שלא סופר עד כה. מאומן, קרימצו'ג, וטשקנט, ועד להברחה הגדולה בידי קומוניסט פעיל רק"ח לחולון, כשלראשונה הם גם מספרים את קורות ימיו וסיפור חייו המרתק של אביהם הגדול ר' בן ציון קנייבסקי ז"ל.
כלי קודש
שלושים וחמש שנה חלפו מאז הוא שיחזר את הכיסא של רבינו הקדוש בעמל שארך שמונה חודשים אך התרגשותו נותרה כשהייתה.
מערכת 'ניצוצות' בשחזור מרתק של מסע נדודיו של הכיסא, שהחל בביתו של השוחט של 'טעפליק' והסתיים במפעלו הקטן של אמן העץ כתריאל שוגרמן.
מה יכול לגלות אומן על תלאות של הכיסא שניצב לפניו? ומה המסר שלו לחסידי ברסלב?
סיפורו של כיסא הקודש
לאחר יותר משנה של מאמצים ורצון עז לגאולת הקלויז העתיק שבנה בראשונה על ידי רבי נתן זיע"א, הצליחה מערכת "ניצוצות" להכניס מצלמה למקום ולראיין את בעל המפעל שכמובן... רוצה כסף והרבה כסף.
לראשונה נחשפות תמונות מתוך מבנה הקלויז השמם שהפך למפעל, ובמפגש מרתק עם שלושת האנשים האחרונים עלי אדמות שעוד זוכרים את הקלויז בבניינו ותפארתו הרה"ח רבי נחמן ירוסלבסקי, הרבנית שרה גלבך והרבנית פרומא פראנק, שוחזרו הפרטים ממה שהכיל בניין הקלויז והחצר, צורת הבניין ותבניתו מבית ומחוץ.
על כולנה נוספו דברי ימ הקלויז מזמן פטירת רבנו הקדוש ועד היום.
מיום ה' תמוז עד יום ז' תמוז חל היארצייט (יום השנה) לזכרם של 30,000 אלף קדושי אומן הי"ד שנהרגו ונטבחו במשך חמשה ימים על ידי הפורעים ההיידמאקים בראשות הצורר הרשע איוון גאנטֶע ימ"ש. לפניכם סקירה קצרה מסיפור הריגתם - ובחירת מקום קברו של רבנו הקדוש רבי נחמן מברסלב זיע"א בקרבתם, וסיפור הגן המופלא 'גן סופיא'.
יצאה נשמתם באחד
ביום ה' באב שנת תקס"ו, נפתחו השמים ושרשרת גילויים נעלמה השתלשלה מגובהי מרומים ונשמעה מפיו הקדוש של רבינו הקדוש.
רק שני התלמידים הבחירים מוהרנ"ת ורבי נפתלי, קלטו את הקולות ונצרו בליבם את הסודות שהועלו לאחר מכן על הכתב, מוצפנים בראשי תיבות ורמזים.
במשך למעלה ממאתיים שנה פיזרה המגילה הסודית סביבה נוגהות נעלמות של תעלומה ורז. דבר הימצאה כמעט לא היה ידוע לאיש, והצופן לפיענוחה השתמר בקנאות על פי צוואת רביז"ל בידיו של אחד ויחיד בכל דור.
לראשונה נופלים עשרות חלקי הפאזל המופלא על יריעה אחת שאינה מתיימרת לפענח את סוד המגילה, אך משרטטת בקווים רוטטים את סיפור גילויה באוזני יחידי הסגולה ששמעוה, הצפנתה בידי מוהרנ"ת, אובדנה ומציאתה, כשסיפוריהם של יורשי המגילה ושומרי סודה שזורים יחד עם גלגולי המגילה לכדי מארג מופתי אחד שכל כולו כיסופי גאולה.
ה'ליקוטי הלכות' שקיבל בעל ה'דברי חיים' מצאנז זיע"א מהמחבר מורנו רבי נתן זיע"א בעצמו, וספר ה'ליקוטי מוהר"ן' שלא ירד משולחנו כל סעודות השבת.
לקראת שנת המאה חמישים לפטירתו של בעל ה'דברי חיים' מצאנז זכה צוות 'ניצוצות' לדקות מרוממות במעון קודשו של כ"ק האדמו"ר מצאנז שליט"א אשר מהיכלו בעיר נתניה מצודתו פרושה לקרב נפשות ישראל בכל מושבותיהם אל הקדושה והטהרה.
מה עלינו ללמוד מהחוזרים בתשובה שהותירו הכל מאחוריהם ושבו אל קונם, וכיצד לחנך את הדור אל מול פגעי הטכנולוגיה.
קרבתנו מלכנו לעבודתך
המשימה הבלתי אפשרית שהוטלה עליו היתה: חדירה לחצר השגרירות הרוסית בביירות, כדי להשמיד ארבע סוללות ששיגרו קטיושות. הוא התנגד, אבל יצא עם עוד 11 חיילים לבצע את משימת ההתאבדות.
בשיחה עם 'ניצוצות' מגולל הרב אליעזר ברוידא את סיפור חייו, על פעולותיו הסודיות מעבר לקווי האויב, על ההבטחה שנתן לקב"ה בלב התופת, כשהוא מוקף אש צלפים וירי קטיושות, ועל הניסים שהצילו את חייו.
"מאז שהתחייבתי לקב"ה, אני לא ישן הרבה. אני מגויס עשרים וארבע שעות ביממה להפיץ אמונה בעם, בדרכו של רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב".
קרני לייזר
הוא גדל בעולם הדתי-לאומי ובגיל צעיר עבד בחנות הפיצוחים המשפחתית, אך יום אחד ארז תיק ונמלט בסודיות לישיבה.
לרגל ראש השנה לאילנות פגשנו את הרב יעקב פישל בעל חנות הפיצוחים הנודעת בבני ברק 'פיצוחי עפולה' לשיחת התקרבות מיוחדת מלאה באורו של רבינו הקדוש.
מה מביא אברך מקרובם של גדולי בעלי המוסר לטוס לאומן ולהחליט כי הוא הופך לחסיד ברסלב.
לצמוח בצילו של האילן הגדול
במלאות עשרים שנה לפטירתו של בעל ה'מתוק מדבש' הרה"ח רבי דניאל פריש זצוק"ל תלמידיו ומקורביו חושפים את הקשר המיוחד שהיה לו עם תורת רבינו הקדוש.
כיצד הגיב כאשר נשאל מדוע מתפלל בציון הקדוש בראש חודש ומה ענה למי שחפץ לנסוע לאומן וחשש מכך.
התפקיד המיוחד שנטל על עצמו כדי לקרב את הגאולה, וההוראה שקיבל מרבו.
מתוקים מדבש ומנופת צופים.
הוא רצה לזכות להיות הברסלבע'ר הראשון שמתפלל בחג הפורים בציון מרדכי ואסתר באיראן ולשמוע מגילה בבית הכנסת הגדול של פרס, אך להפתעתו גילה כי החסידות היחידה שיהודי איראן מכירים היא ברסלב והאדמו"ר היחיד שהם שמעו עליו זהו רביה"ק רבי נחמן מברסלב.
שמואל גרנט חסיד ברסלב מלונדון שהצליח נגד כל הסיכויים, לחדור לתוככי המעצמה הגדולה של אריאן בחג הפורים ולחזור בשלום, משחזר לכתב 'ניצוצות' את המסע המטלטל ואת האור של רבנו הקדוש שגובר מיום ליום במדינה היותר מסוכנת ליהודים בעולם
קהילת ברסלב באיראן
תגלית היסטורית המספרת את סיפורה של מגילת אסתר עתיקה העוברת מדור לדור במשפחת צאצאי רבי נתן, כשקיימת עדות לכך שרבי נתן זי"ע בעצמו קרא בה
הרב דוד כהן שליט"א מחשובי אברכי 'קהילת בני תורה' בשכונת נווה־יעקב בירושלים, מציג לקוראי 'ניצוצות' את המגילה היקרה והעתיקה ביותר בחסידות ברסלב, אותה רכש מידי החסיד רבי ישעיה שטרנהרץ ז"ל מיד אחר עלייתו לארץ עם נפילת מסך הברזל הסובייטי
חשיפה ראשונה ובלעדית
שלושה ימים לפני ראש השנה ת"ש נדמו קולות התותחים בוורשה המופגזת וחסידי ברסלב קמו לתחייה מחדש.
בהחלטה נחושה ואמיצה הם קובעים לקיים את 'קיבוץ' ראש השנה למרות הגיהינום ששלט על פולין.
סיפורו המטלטל והבלתי ייאמן של ה'קיבוץ' האחרון בפולין, המתאר יותר מכל את מסירות נפשם של חסידי ברסלב הקדושים אשר עד טיפת חיותם האחרונה בערו באש החסידות.
הַנֶּאֱהָבִים וְהַנְּעִימִם בְּחַיֵּיהֶם וּבְמוֹתָם לֹא נִפְרָדוּ
במלאות שבע שנים להסתלקותו של הראשון לציון מרן רבי עובדיה יוסף זצוק"ל, מערכת 'ניצוצות' במסכת שיחות מרתקת עם תלמידיו ומקורביו של מרן זצוק"ל על הקשר המיוחד שלו לתורת ברסלב.
כמה ספרי ליקוטי מוהר"ן היו באוצר ספריו של מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל? באילו הלכות בספריו נתן אסמכתה מתורתו של רבינו הקדוש? למי שלח מכתב בקשה למען פתיחת הדרך לאומן? אילו מספרי ברסלב קיבל מהמקובל האלוקי רבי מרדכי שרעבי זצוק"ל? ומה הוסיף בכתב ידו בהערות בתוך ספרי רביה"ק?
אשורר שירה לכבוד התורה
הוא היה מבחירי ישיבת מנצ'סטר ותלמידו מקורבו של ראש הישיבה הצדיק הרב יהודה זאב סגל, כשהחל להראות סימני התקרבות לחסידות שלח אותו אביו בבהילות לישיבת לייקווד מעוז ישיבת המתנגדים, אלא שדווקא שם באוצר הספרים גילה באקראי את אורו של רביה"ק. אחרי מסע חיפוש בסאטמר, סקולען, ספינקא, ליובאוויטש וריבניץ מצא עצמו הרה"ח רבי אלימלך זילביגער נמשך לאור רבינו הקדוש. מאז הפך לחתנו של גאב"ד העדה החרדית הגאון רבי טוביה וויס זצ"ל, הוא דולה ומשקה לעדרים באנגליה כולה ובארץ ישראל. לרגל הילולת מורינו רבי נתן, הוא מספר לראשונה וחוזר למסכת התקרבותו המופלאה, לרגעים האחרונים של פטירת מורו ורבו רבי גדליה קעניג זצ"ל ולרמזים על ההסתלקות הקרבה בסעודת השבת בביתו, וגם הנסיעה הראשונה לאומן מתחת לאפו של הק.ג.ב.
נועם אלימלך
הרב יעקב מור יוסף רב מועצת מטה זבולון בסיפור מטלטל, על עברו כסוכן חשאי שחדר לאוקראינה לחזק את היהדות ולהצית הלבבות בימי השלטון הקומוניסטי, על החשק והרצון העז שאחז בו להגיע לציון הקדוש שבאומן, על הנסיעה המסתורית והמפרכת, על הטבילה בנהר הקפוא והמציאה הפלאית של המקום, ועל נס הצלתו בהמשך הדרך משיני מלכות הרשעה.
נעשה נס לשושנים
ההתלבטות הייתה עצומה: להסתיר את התקלות בכור הגרעיני או להסתכן בעימות עם גורמי פשע רבי-עוצמה?
רבי אליעזר מירקין, תלמיד חכם עדין נפש, מספר את פרשת הרפתקאותיו בלב ים, את החיפוש אחר הקב"ה בלב הכפירה הקומוניסטית, ואת גילוי האמת בתוככי כור גרעיני זמן קצר לאחר אסון צ'רנוביל.
"באומן פגשתי כור גרעיני מסוג שונה", הוא מספר. "כור עם אנרגיות שאי אפשר בכלל לדמיין".
סיפור קורן
טיסה אחת ויחידה הספיקה לצלם האגדי קובי קלמנוביץ כדי להפוך את ליבו ללב של חסיד.
בשיחה מרתקת ל'ניצוצות' הוא מספר על הרגע בו הבין שחייו עומדים להשתנות אי שם בשדה נידח ליד אומן.
הדרך בה הרצון להתחבר לעולם הצילום הבין לאומי ולהשיג תמונה אחת טובה הביאה אותו עד לרבינו.
וכיצד הוא מנצל את שליחותו בעולם הצילום לפתוח ליהודים נוספים צוהר לעולם התשובה.
תמונת חיי...
אחד משלושת המועדים בהם התקבצו אנ"ש להסתופף בצילא דמהימנותא ולקבל השפעות מימי החג הקדושים היה זה בחג השבועות.
לכבוד חג השבועות הקרב ובא, אנו משרטטים מספרי רביה"ק ותלמידיו, מקורות העיתים והימים בהם השפיע רבינו הקדוש מטל אורו להחיות נפש כל חי, והימים ההם נזכרים ונעשים בכל דור ודור להאיר לארץ ולדרים עליה מרוחו הטהורה.
בחור צעיר בישיבת סלבודקא נודד באחד המים לצרפת ומשם הוא חייו הופכים למרוצה.
הוא מתגלגל לישיבה מעניינת בעין־כרם וכשהוא מגלה שם אוצר של נשמות עזובות הוא מחליט להישאר שם. מאז ועד היום מתחת לגלימות שחורות הוא גילה כמרים יהודים.
בחצר קבר דוד המלך הוא אורב להם, מגלה להם את זהותם האמתית ומניח להם תפילין.
הרב שרגא ברנד מגולל לראשונה בראיון מרתק את סיפור חייו, ואת הסיבה שהחליט להקדיש את עצמו לגלות לאומות העולם כי השם בעולם.
עמך עמי
הכיסופים, הגעגועים, הדמעות והדרך שנפרצה באופן פלאי ברגע האחרון.
שחזור מרתק של אנ"ש חסידי ברסלב שעשו את דרכם לציון רשב"י הקדוש ביום ההילולא – ל"ג בעומר שנת תש''פ, בו היה הציון סגור על מסגר ובריח, מתוך אמונה, תפילה וכיסופים.
גלריית תמונות ענקית.
יום נסת, יום אזר ברחת, במערת צורים שעמדת, שם קנית הודך והדרך
נשים צדקניות רבות היו בימים ההם שהיו פועלות ללא לאות למען טובת הבאים לעלות ולהשתטח בציון הקדוש של רשב"י באתרא קדישא מירון, והמפורסמת שבהן הייתה הצדקנית מרת פרומא אנשין ע"ה, אשת הרה"ח רבי שמואל מאיר אנשין ז"ל.
לרגל ל"ג לעומר יום הילולא רבא של רשב"י מועלים קורות ימיה בקודש וגם חמש מנכדותיה מעלות זכרונות ומספרות על סבתא פרומא
בזכות נשים צדקניות
הוא היה רב העיר הצעיר ביותר בישראל כשמונה לרב העיר בת ים.
פחות משנתיים לאחר מכן, כשהוא בן 34 בלבד, כבר כיהן ברמה בעיר הנמל הגדולה חיפה, ומשם, נמשח על ידי מרן הגר"ע יוסף זצ"ל למשרת הרב הראשי הספרדי.
בשנה הראשונה הוא יוצא לחיזוק קהילות רוסיה, וחומק בדד עם גבאי אחד לתפילה על ציונו של רבינו הקדוש באומן.
הראשון לציון הגאון רבי אליהו בקשי דורון שליט"א בראיון ראשון ובלעדי על הקשר העמוק לרבינו הקדוש ולתורתו.
פתח אליהו
הבלדה: צעיר ישראלי יוצא למצוא רוחניות בכל מקום חוץ מהבית שלו. במזרח, במזרח הרחוק, ברחוק. ובכל הדרך הארוכה הזאת הוא אוסף כלי נגינה מקוריים ופורט ומחלל ומקיש את הקונצ'רטו לחיפוש.
הקינה: המסע מוביל אותו לחבור לדתות הינדיות, להתגורר במנזרים ולבסוף להתאסלם.
המזמור: כמה מפגשים אקראיים ומאבטחים מאוימים קוראים לו לחזור לארץ, לבורא, לנשמה, לאורו של רבינו הקדוש.
יניר קילינסקי, חיים שכתובים בתווים.
לא ידח ממנו נידח
מסעו של רבי נחמן מברסלב הקדוש לארץ ישראל היה מסע שכולו מסירות נפש, אך הדרך חזרה מארץ הקודש לביתו היתה לא פחות מסוכנת.
שבועות ספורים לפני חג הפסח הגיע נפוליון, שכבש מדינה אחר מדינה, עד לארץ ישראל, ורבנו הקדוש נאלץ לנוס על נפשו . מאותו רגע הסכנות רק הלכו והתגברו.
בערב פסח מצא את עצמו רבנו הקדוש שבוי עם תלמידו באנית מלחמה, וכמעט נמכר לעבד.
לעושה נפלאות גדולות לבדו
העולם רועש והרה"ח רבי בן ציון אפטר זצ"ל יוצא למסעו המופלא והברחת הגבול בימי מלחמת העולם כשהוא מחופש לכפרי רוסי, נע בין רכבות תוך כדי שמטוסי האויב מפציצים את מסילות הרכבת, הוא נעצר בהעדר מסמכים ונחשד בריגול, אלא שרבי בן ציון מתעקש: הוא חייל מובחר מ'גדוד נחמן'.
ואז בדיוק ברגע האחרון צץ לו קצין שנוזף בחייל המבקש לעצרו ומכריח אותו להצדיע לחייל הקבצן ולשחררו. מה הסיכוי שהקצין והקבצן יפגשו שוב בעוד ימים ספורים הפעם באומן?
סמכו על כוחי
מי שטעם יין הונגרי: "לפעמים אני נמצא בצרכי ציבור ואמונה, בפרט בהעברת שיעורים ברחבי הארץ ואין לי זמן לעצמי, ואז אני נזכר בדברי רבינו הקדוש רבי נחמן מברסלב, אני מסתגר בחדרי, מנתק את כל הטלפונים, ולומד כמה שעות בכל חלקי התורה. הדיבורים הללו של רבינו נשארו חקוקים בתוכי עוד מתקופת בחרותי.
נפשי חולת אהבתך: רבי שמעון ברגשטיין קירב אותי בחביבותו הנודעת ואף התארחתי אצלו בשבתות, האח אלו שבתות מיוחדות הן היו מפטיר כבוד הרב.
כמים הפנים לפנים: היה לרבי בנימין זאב חשין חדר מיוחד בו היה לומד ומתעלה בעבודת ה' ומקדיש מזמנו היקר להרביץ תורה בבחורי החמד הצעירים. התוודעתי להליכותיו בקודש, שהיו נוראות ממש, וחוץ מהתמדתו בלימוד היתה חופפת עליו יראת שמים טהורה, התחברתי אליו ביותר ונפשי נקשרה בנפשו.
זכרתי ימים מקדם: עד היום חולפת צמרמורת בגופי עת אני נזכר בסיפור המצמרר שסיפר לי הרה"ח רבי אליהו חיים רוז'ין זצ"ל, עת נגזר עליו כבר גזר דין מוות על ידי הק.ג.ב ברוסיה, ואיך שכבר היו הוא והרב לוי יצחק בנדר מוכנים למיתה וניצלו כנגד כל הסיכויים.
החזיקו עצמכם ביחד: לפחות ארבע פעמים התפללתי ב'ראש השנה' בקיבוץ של חסידי ברסלב בירושלים, אז שימש כבעל תפילה הרה"ח רבי לוי יצחק בנדר זצ"ל, איזו תפילה זו הייתה, כל ניגון שלו, כל תנועה בתפילה היתה בוקעת לבבות וחודרת עד לעמקי הנפש.
אנשי הצדיק: בכל שנות חיי למדתי בישיבות ליטאיות, אבל אהבתי את הטעם של התורה של הברסלבר'ס הטעם הטוב, העדינות, הקירוב, החום, התפילה בכח. בלי הדור ההוא לא היה היום ברסלב, שברוך השם בנו בנינים רבים וקמו קהילות בכל הארץ והעולם, אבל היסוד של ברסלב הוא עמוק וטוב, האמונה האמיתית, הדביקות, התפילה מעומק הלב ולימוד התורה. ראש ישיבת 'אור החיים' הגאון הגדול רבי ראובן אלבז שליט"א בהעלאת זיכרונות מימיו בצל גדולי אנשי שלומינו זצ"ל.
ויחי ראובן
דבר לא הכין את הרב ישראל מאיר גבאי, יו"ר אגודת 'אוהלי צדיקים' ומחשובי חסידי ברסלב, לפחד לופת הלב שאפף אותו עם נחיתת המטוס בשדה התעופה על שם האימאם חומייני בטהרן.
נאמן לעקרונותיו לתור את העולם במטרה לגלות קברי צדיקים ולהציב להם ציון ראוי, פסע לעמדת הבידוק, החתים את דרכונו הצרפתי ויצא לרחובות ההומים בלבושו הייחודי.
להחלטה הנועזת קדמו ידיעות מדאיגות על יחס מחפיר לקברם של מרדכי היהודי ואסתר המלכה בשושן לשעבר.
ההתחקות שלו אחר הנעשה ברפובליקה האיסלאמית הפכה למסע מסוכן אליו חברו אנשי ה'באטלאט,' ניסים גלויים וקברים, בעיקר קברים. ושיעור בליקוטי מוהר"ן בשפה הפרסית.
לא איראן רע
הוא נכדו של השרף הרה"ח רבי שמואל שפירא זצ"ל, בשנים האחרונות הוא מקרב בני עליה מסלתה ומשמנה של החסידויות הנודעות לצד נוער נושר בארץ ובעולם, בשנים האחרונות תוהים בפליאה בעולם החסידי על סודו של הרה"ח רבי ברוך מרדכי (מוטה) פראנק שמצליח בכוח דיבורי רבינו הקדוש לעשות מהפך בקרב בני הנוער שטובי המחנכים נואשו מהם. בראיון מקיף ל'ניצוצות' הוא חוזר לימי ילדותו בצל אביו 'הקנאי' תלמידו של רבי עמרם בלוי, לימי בחרותו בישיבת ברסלב בני ברק, לימי אברכותו בצילו של הרה"ח רבי לוי יצחק בנדר זצ"ל וחושף לראשונה את תשובתו של ה'חזון איש' לסבו הרה"ח רבי נחום יצחק פראנק זצ"ל: "במקום שאתה מרגיש 'קרבת אלוקים' אין כיבוד אב"
שמעו הולך בכל המדינות
חג הפסח תשמ"ו. באותה שנה סיפורו של אסון הכור בצ'רנוביל תפס את העולם כולו לא מוכן מפני ההשלכות של האסון הענק אך במאה שערים היה מי שחשש מהשלכות אחרות לגמרי.
בעקבות משבר הקורונה שסגר את גבולות העולם כולו והחשש מפי ההשלכות על הקיבוץ בראש השנה תשפ"א 'ניצוצות' משחזר את הנסיעה לאומן לקראת ר"ה של שנת תשמ"ז כשאסון צ'רנוביל הותיר את הקיבוץ בציון רבינו בסימן שאלה גדול.
החששות, האכזבות וההחלטות הנחושות.
בימים ההם בזמן הזה
סיפורו המופלא של ר' ניסים אהרן גלדר שגדל בצל רוח סבו המקובל רבי ניסים אנדיבו הכהן, רבה האחרון של דמשק. חייו עברו בריקנות וללא מטרה עד שמצא את עצמו בסופו של דבר אבוד בין גלי האוקיינוס דקות ספורות לפני יאוש ומוות.
סיפור של השגחה פרטית מופלאה על נס הצלה על טבעי, וקיום ההבטחה שנזעקה בין הגלים, הוא שב לארץ ומצא את בוראו וגילה את אורו הזך של רבינו הקדוש, בין לבין הוא יועץ חשוב בהשכנת שלום ומומחה בלימוד רזי כתיבת הסת"ם.
מעשה ניסים
עם הילקח מעולמנו הגה"ח רבי אליעזר שלמה שיק זצ"ל, כינס 'ניצוצות' בעיצומם של ימי השבעה את גדולי תלמידיו מעתיקי שמועתו בבורו פארק שבארה"ב וביבנאל עיר ברסלב שבגליל לשיחות וזיכרונות קדומים, להעלאת קווים לדמותו הגדולה של מי שהפיץ את אור רבינו הקדוש בעולם כולו בכל חייו במסירות נפש עילאית.
מגיה ספריו הרה"ח רבי יצחק שמואל אהרן לעזער דומע: "גם בימיו האחרונים על מיטת חוליו, שאפילו ספר לא יכול היה להחזיק בידו – שפתיו היו בתפילה ובדיבורים אל הקב"ה". גאב"ד יבנאל הרה"ח רבי משה יעקב קורץ מחדד: "הוא דיבר על היום האחרון כל הזמן! כבר שלושים ושש שנים אני שומע אותו מדבר על היום הזה. הוא חי את זה יום יום שעה שעה". שליח הציבור בהיכלו בארה"ב ובאומן הרה"ח רבי דניאל בוים מבהיר: "עניין ההפצה, להפיץ את תורת רבינו בעולם, בער בלבבו יומם וליל. להציל עוד ועוד נשמות תועות השקועות באפילה של תאוות הדור". מקורבו ואיש אמונו הרה"ח רבי אברהם טרייסמן נזכר: "הוא החל למסור שיעור בליקוטי מוהר"ן תורה ל"ז, הלך וסבב בכל חדרי התורה משך כמה שעות ארוכות. כשהסתיים השיעור הייתה השעה שבע וחצי בבוקר!" משמשו הנאמן ואיש סודו הרה"ח רבי אברהם ברדוגו משחזר: "השאלה הראשונה ששאל לאחר הטיפול, הייתה: 'האם אני יוכל להגיע לרבינו לראש השנה עם כל הבעיות שלי?' זו הייתה הדאגה היחידה שלו".
וגם בניו האבלים הרה"ח רבי נחמן שיק והרה"ח רבי משה שיק בראיונות מרטיטים על אביהם הגדול.
עד שדמיאן בלאק פגש את ספרי ברסלב הוא הספיק להיות מוסלמי, נוצרי וגם כוכב עולה בשמי המוסיקה השחורה.
ואז הזמר הפופולארי מסיאטל עשה את המהפך המפתיע ביותר חייו.
הוא החליף את המיקרופון בדף גמרא, השאיר מאחוריו את עולם הבידור והפשע בו גדל והחליט להתגייר, שינה את שמו לניסים בלאק ויחד עם משפחתו המורחבת הפך לחסיד ברסלב.
טמאים ביד טהורים
ללא אכילה, שתייה ושינה, ללא רגע אחד של מנוחה, אחרי עשרות שעות תפילה, יגיעת תורה וכיסופי נפש, הביאו את גופו אל סף קריסה.
במקלט עמוק, במעבה אדמתה של טבריה, מאחורי שער מוגף ונעול, הוא מסתגר יומם וליל עם אלוקיו, משווע, מפרכס בהמיה ושר בדד את שיר ה'. ללא כל סתירה דלתו פתוחה לרווחה שעות רבות לעזור לכל יהודי, פרישות עליונה מחד ומעורבות בחיי תלמידיו ותושבי העיר טבריה.
הגאון רבי דב קוק, בוגר כור ההיתוך הליטאי 'קול תורה' ופוניבז', חתנו של הגר"י זילברשטיין ונכדו של מרן הגרי"ש אלישיב, יצוק על אדני השקפה ושיטת לימוד ליטאית, אבל טובל רוב שעותיו בעולמה הטמיר של תורת הנסתר והחסידות, ובכתבי תורת ברסלב.
לראשונה עורך הרב קוק שיחת נפש עם 'ניצוצות', על תורת ברסלב וגדלותו העצומה של דבר אחד לדור האחרון הוא רבינו הקדוש זיע"א, שיחה השזורה באורחות חייו וסדריו הנעלמים והטמירים, וניצוצות בענייני חינוך.
טובה ראייתה
בגיל בר מצווה, לפני שהיה אמור להיכנס לישיבה הוא עלה על הטרקטור של אביו בשדות מושב יגל ונותר שם למשך שנים ארוכות.
באותן שנים הוא מתרחק מעולם התורה עד שבערב אחד לפני שנת שמיטה, מפגש אקראי עם אברך חסיד ברסלב מצליח להוציא אותו מהשדה בפעם הראשונה היישר לתורת רבינו הקדוש.
בראיון מיוחד משתף החקלאי שלום אלמליח כיצד נראים חייו של חקלאי בשנת השמיטה ומה חייב כל חקלאי לדעת בתורתו של רבינו הקדוש.
גיבורי כח
הוא ביקר ב־60 מדינות בעולם. שנים חי כמסתערב ואיש שב"כ, שהסתכל למוות בעיניים וטיפח קריירה מרשימה במזרחנות.
על ידידיו נמנו גדולי המרצחים והמחבלים וצמרת השלטון בישראל, ואז באמצע החיים הגיעה העצירה ההיא באומן בדרך להודו לחופשה השנתית והכול נבלם בבום.
הפרשן הבכיר לענייני ערבים צבי יחזקאלי, מבכירי אנשי התקשורת בישראל, גילה את אורו של רבינו הקדוש והפך לחסיד ברסלב נלהב.
הצבי והצדק
הגאון רבי יצחק דוד גרוסמן שליט"א רבה של מגדל העמק נזכר בחסידי ברסלב של הדור הקודם,
מתעלה עם צלילי מנגינותינו ונוסח תפילתו המשתפך של רבי ציון אפטר בבני ברק,
מתרגש כשהשתתף בבחרותו במשתה היין בבית מדרשינו בפורים בירושלים,
מתרפק על הימים ההם במירון בצל אנ"ש שרפי מעלה,
דומע כשנזכר בפרידה האחרונה מרבי שמואל שפירא זצ"ל חודש לפני פטירתו,
חוזר לימים בוערים באומן של שנת תשמ"ט,
ובעיקר מתגעגע לדמויות שהיו ואינם.
מיוחד
יחידים הם האנשים שהסתובבו סביבו, שידעו לספר מי הוא ומה טיבו, שתקן היה ואיש מעש, לא איש של סיפורים ואגדות.
שלושים ותשע שנים חלפו מאותו תשעה באב תש"מ, עת הסתלק לעולמו, וכעת לראשונה לאחר מלאכת מחשבת של איסוף קרעי מידע ושיחה רווית זיכרונות עם הרבנית גלבך תחי', מועלים עלי גיליון מקורות ימיו וסיפור חייו, של החסיד גר הצדק ר' דניאל זגרייסקי הידוע בשם 'ר' דניאל הגר'.
מהמסע חיפוש של לב ונשמה, החסות בכנף היהדות, הברית באומן, המסירות נפש לכלל אנ"ש תחת אימי הנאצים, אבדן ושכול של בני משפחתו, העליה לארץ והדבקות ברבינו הקדוש ותלמידיו.
איש חמודות
הרב בנימין בצרי זצ"ל בראיון בלעדי לניצוצות "העניין של רבינו מתחבר יותר לספרדים כי אצלנו זה קיים בצורה הטבעית לקבל את עניין הפשיטות והתמימות"
נכדם של גדולי ומאורי בבל אשר עמד בראש מוסדות חינוך מפוארים בבאר שבע, שמצודתו התפרסה בכל חלקי החיים בעיר והאיר את המקום באורו הזך של רבינו הקדוש בדרכו המיוחדת.
הרב הגאון רבי בנימין בצרי זצ"ל היה רב הקריה החרדית בבאר שבע וראש מוסדות 'בית יוסף' בשיחה ל'ניצוצות' על ההתקרבות לאורו של רבינו הקדוש, שיחות קודש על רבו הרה"ח רבי בנימין זאב חשין זצ"ל – על מסירות נפש לקירוב רחוקים, על המהפכה היהודית האדירה בעיר האבות, ועל דרכי ההנהגה הראויים לחסיד ברסלב ספרדי ובן עדות המזרח.
הרצאותיו הפכו מזמן לדגל בדור התשובה החדש שהולך וגובר מיום ליום, אבל הוא לא מתכונן לעצור עד שיגיע למטרה שהציב לעצמו.
הרב יצחק פנגר שליט"א ששואב בשיעוריו את הסודות מהספר 'ליקוטי הלכות' ומגלה אותם לאלפי נשמות ברחבי העולם מתרפק על תורתו של גאון עוזנו רבי נתן זיע"א שבספרו הקדוש ליקוטי הלכות הוא עושה שימוש רב.
וגם: סיפור חייו המטלטל שהביא אותו נגד כל הסיכויים עד לבית המדרש בירושלים, אחרי שכבר הפך למאסטר בין לאומי בהדרכת תורת רפואה סינית טמאה.
בבוקר הוא לומד בכולל המוזיקאים, אחרי צהרים הוא מפיק אלבומי זהב ובערב מופיע בפני אלפים. שום דבר בשירת חייו של הזמר ישי ריבו לא הרמוני. זה מתחיל בצרפת ולא משאיר מבטא, ממשיך בישיבה קטנה שבה הוא מתופף על שולחן, ובבת אחת הופך להצלחה מסחררת שמנגישה מילים יהודיות קדושות לקהלים רחוקים ומוכר יותר ממאה אלף אלבומים, ועוד סרט ההקלטה מתוח. בשיחה מיוחדת ל'ניצוצות' הוא מזמזם את שיריו בקול נוגה, ובין לבין בוזק את סיפור המקורות התורניים שמתווים את חייו ואת שירתו, ולראשונה הוא חושף את סיפור התקרבותו.
נפשי חמדה בצל ידך.
שמו של הרה"ח רבי שלום ארוש נישא בהערצה עמוקה בפי רבים, ולא רק מבין חסידי ברסלב, משכילים כפשוטי עם, ומצודת שיעוריו ופרסומיו התורניים פרוסים על פני ארצות ויבשות. לקראת חג הפורים יצאנו לביתו לשיחת חג מיוחדת, ולשמוע מכלי ראשון את סיפור ההתקרבות לבורא עולם ולאורו של רבינו הקדוש. הילד שנולד במרוקו, גדל בפתח תקווה, השליך מאחורי גבו מסורת אבות, לחם ביחידה קרבית ולאחר מכן חזר בגדול, הקים ישיבה והוא משמש תל תלפיות להמונים בדרכו ואורו של רבינו הקדוש. ניסינו לברר על סוד הקסם וההצלחה, קיבלנו בירור על מהות חג הפורים וההכנה הנכונה. יצאנו עם נקודה של חיוך ושמחה, ועל כולנה בהתחזקות נפלאה לקיום עצת ההתבודדות העליונה.
מרבה שלום בעולם
הוא היה הילד הכי מוכשר בבית הספר של 'הו קיידו', הכפר הציורי שבצפון יפן. שערי מגזינים התפארו בתמונתו, וכל הסביבה תלתה בו תקוות.
ואז עיניו המלוכסנות נתקלו בספר, סיפור ומספר וכל עולמו התהפך.
אחרי עשרים שנה של שתיקה, ר' קינן גלעד מקלף את נפשו ומספר את אחד מסיפורי הקירוב הכי מרתקים ששמעתם, בדרך הוא גם נפגש בתורתו של רביה"ק זיע"א שם מצא מרווה נפשו.
היה שם ונגאל
הסיפור שלו שזור בשתי חתונות כשבאחת הוא מתחשמל ומאבד את הכרתו ובשנייה ליבו מתפרץ בדמע ובבכי סוער תוך מסע של חיפוש בינות ימי ה'התנתקות' הנואשים של תהיה ובלבול אדיר. תורת רביה"ק מוצאת מסילות בלבבות והוא נקשר בעבותות אהבה אחריה בהכוונתו של הרה"ח רבי אליעזר שלמה שיק זצ"ל.
הזמר והיוצר הראל טל במסע מרתק של זעקה, שירה וחיפוש אינסופי בדרך אל היעד עם הרבה אמונה ותקווה.
אבא תרחם
מתוך הבור המעופש של הכלא ההודי, כשמסביבו אלפי אסירים מוסלמים, רוצחים שכירים, טרוריסטים ופושעים, הרגיש רונן דבש כי העולם נסגר בפניו וכי לא יזכה לראות בקרוב את משפחתו.
רגע אחד של מצוקה כלכלית שהולידה מעשה נמהר, הובילה אותו ממעבר המכס של הודו היישר אל חיי הגיהינום בבית המאסר.
מתוך המצר חזר אל בוראו במלוא העוצמה, השתפך בתפילות ובתהלים, הגה בדבקות בליקוטי מוהר"ן, התקרב לאור של רבינו הקדוש וייחל לסייעתא דשמיא.
הודו לה'.
זאת מציאות שמתרחשת מזה חודשים ארוכים אלפי מוסלמים מארצות ערב מאזינים באופן קבוע לשיעור בתורת ברסלב שנמסר בארצות הברית בשפה הערבית.
מגיד השיעור הרב אורי לאטי בראיון מפתיע ומרגש, מספר את סיפורו המדהים והבלתי יאומן של האור העולה בארצות ערב.
וגם: המסגד במצרים בו מתקיים מידי יום שישי שיעור בליקוטי מוהר"ן.
אור לגויים.
ארבע נשות חסידי ברסלב ברב שיח מרתק רווי הקרבה ומסירות, על ימי ראש השנה כשהבעל והילדים באומן.
התחושות הישועות והתפילות, בין הדרמה של ראש השנה דאשתקד לחששות לקראת ראש השנה המתקרב, ארבע מנשות חסידי ברסלב מספרות על תחושת השליחות כל שנה מחדש לקראת קיבוץ ראש השנה באומן בשליחת הבעל והילדים.
לא מוכנות לוותר.
הם הבינו שיש סיכוי גדול שייתפסו, יתכן בצד הרומני ויתכן בצד האוקראיני אבל אחרי שניסו מספר פעמים לחצות את הגבול ללא הצלחה הם ידעו כי זוהי ההזדמנות האחרונה.
סיפורם של הרה"ח רבי משה יעקב הורביץ מרבני ברסלב בעיר בית שמש וממשפיעי אנ"ש בארצות הברית ותלמידיו, שיצאו למסע הברחה מסעיר בליל זכור בדרכם לאומן.
אין יאוש בעולם.
אי שם בניו גרז'י, הרחק מאור הזרקורים התגורר למעלה משישים שנה איש עסקים יהודי בשם פנחס אודסר.
אחרי עשרות שנים של הסתתרות 'ניצוצות' חושף ראיון נדיר ומרגש במיוחד שנערך עם בן זקוניו של הרה"ח ר' ישראל דב (בער) אודסר זצ"ל בו הוא מספר כיצד נראו חייו של ילד הגדל בביתו של איש אלוקים.
להיכן נעלם מאז חתונתו, אילו זיכרונות ילדות גורמים לו לבכות ואיזה מכתב כואב שכתב לאביו לא הגיע ליעדו.
וגם: השבתות הנדירות, הרדיפות האכזריות, והלילה המפחיד ביערות טבריה.
מעולמו של ילד.
פגישה מרגשת ורווית גילויים התקיימה לפני מספר שנים בביתו של הרה"צ רבי אליעזר ברלנד שליט"א. לאחר יותר משלושים שנה שלא נפגשו יחדיו, עלו אל ביתו נאווה קודש הרה"ח ר' משה ביננשטוק הי"ו והרה"ח ר' חיים שלמה רוטנברג הי"ו. הייתה זו פגישה מיוחדת, שלוותה בשמחה רבה ובניגונים מחד, ובדמעות מאידך. הזכרונות והשיחות שהעלו, לא פסקו לקלוח מפיהם שעה ארוכה, ובעיקר התמקדו, לקראת ראש השנה, בשחזור סיפור נסיעתם הראשונה לאומן.
הייתה זו נסיעה פלאית של שלושה חסידים חדורי רצון וכיסופים לנסוע לציון המצוינת, נסיעה שארכה שישה חודשים רצופים של הכנה לקראת הפגישה המרטיטה עם ציון רבנו הקדוש.
בשולי החדר ישבו סופרי 'ניצוצות' ללקוט שושנים ולברר דבר דבור על אופניו, להביא בפני אלפי הקוראים יומן נורא הוד, מלא וגדוש בעבודת ה' ודבקות בצדיק. ביומן תוארו כל תחנות המסע, מהפעולות העצומות להשגת כתב 'סמיכה' רשמי, דרך עבודת ה' נוראה ואש יוקדת באמריקה, ועד לרגע הגדול והנורא – ה"השתטחות" הראשונה
הסיפור נשמע כהזיה מתוך חלום אך זו היא מציאות אמתית של בחור נלהב שבמסע מרתק השזור בשלל מוטיבים העולים על כל דמיון מצליח להגיע לבדו לפני כארבעים שנה אל הציון הקדוש באומן.
הרה"ח ר' שלמה דייטש מספר לראשונה על המסע המסוכן והחובק עולם בין וינה וקהיר, בין רוסיה וגרמניה, בין חצר האדמו"ר מביאלה לזו שבברסלב 'שול', ועד להשתטחות על הציון הקדוש באומן.
כי אתה עמדי.
הוא היה לנחשון שקפץ פנימה אל המים הגועשים, לא חת מאיש וחדר כמה פעמים אל לוע הארי אל מעבר למסך הברזל, וערך 'מפגש פסגה' בין רבי צבי אריה רוזנפלד זצ"ל לבין רבי מיכל דורפמן זצ"ל בתחנת אוטובוס, תחת עיניהם הבולשות של אנשי השירות החשאי.
ארבעים ושתיים שנה לאחר הנסיעה הראשונה מגולל רבי גדליה פליער את השתלשלות האירועים הניסית על כל צעד ושעל, בכמה מן הנסיעות ההרואיות רוויות הסכנה ומסירות הנפש.
לא אירע רע.