סנה בוער במנצ'סטר
הרב אלימלך זילביגער
הרב אלימלך זילביגער
נוכחות המצלמה בסלון חתנו מטרידה אותו. ניכר כי הוא לא מרגיש בנוח בצילה. "אי אפשר לדבר ככה", הוא פולט ועוטף את יעקב הצלם באינסוף התנצלויות. יעקב מזדרז במלאכתו ועוזב, רק אז הוא חוזר לעצמו, מחייך במאור פנים ואצילות קורנת.
הוא אחד המקורבים הוותיקים שיש לה לברסלב ונפשות רבות חייבות לה את חייה. כזה הוא תמיד, צנוע, עניו ושפל ברך, אך משמש ככתובת לכל שבורי הלב. "מילה שלו אצל ההורדנקע'ר מוסיפה הרבה", אומרים יודעי דבר על האדמו"ר הגביר מגדולי בעלי החסד בדורנו שרבי מיילך שכנו הוא רבו.
לא כך היו ימי ראשיתו, תלאות קשות הוא עבר בעירו מנצ'סטר. המקורבים הרבים אותם קירב לברסלב קשים היו לעיכול לבני משפחותיהם, רבים מהם בנים וחתנים למשפחות אצולה רבניות ומשפחות של גבירים. הכתובת לתסכול על הבן ש'סטה מהדרך' היתה מאז ומתמיד המקרב רבי אלימלך. אבל הוא כדרכו, נאמן למתנת הביזיונות, לא פצה את פיו ולא השיב חרפתם דבר.
כעת הוא שוהה בארץ ישראל לרגל שמחת נישואי בתו, והוא הקדיש לנו מזמנו הקצוב להשפיע לקוראינו מטובו וסיפור התקרבותו.
הלב נמשך לחסידות
"אבא שלי היה מהתלמידים הראשונים של ישיבת גייטסהד לפני המלחמה, אביו – סבא הגיע מפולין, הוא היה חסיד באבוב. אבא היה ידיד קרוב של הצדיק ראש הישיבה הרב יהודה זאב סגל, ושימש כחמישים שנה בישיבה כמגיד שיעור. אבא, בניגוד לאביו, חינך את משפחתו בחינוך ליטאי, ובדרך המוסר שהייתה נר לרגליו. בילדותי למדתי בחסידישער חיידר, אבל מעת הגיעי לגיל שתים עשרה נכנסתי ללמוד בישיבת מנצ'סטר, ושם נקשרה נפשי בנפשו של הרב סגל והייתי לתלמידו המובהק, ואף לאחר התקרבותי המשכתי ללמוד איתו בחברותא משך עשור שנים.
"לישיבה גדולה נכנסתי ללמוד בישיבת 'גייטסהד', והקו הכללי בישיבה היה ליטאי כמו בבית, הייתי לומד ספרי מוסר בהתלהבות ובחשק גדול, אבל עם כל זה משהו בדרך החסידות ב'ווארמקייט', משך אותי מאוד. התחלתי במקביל ללמוד ספרי חסידות, והתחלתי לטבול במקווה בכל יום, עד כדי כך שהחלפתי את הכובע והלבוש כדרך החסידים, ואף התחלתי לגדל פאות עבות מאחורי האוזניים. אבא שלי התחיל להבחין שאני נוטה לדרך החסידות, והוא חשש מזה.
"על כל יום שעבר החשש של אבא גבר יותר, ולא שחלילה דרך החסידות היא אינה דרך טובה, אך יש מסורת ודרך שאבא האמין בכל נפשו שהיא הדרך הרצויה לעלות ולגדול בתורה ויראת שמים, ולצערי חשב שדרך החסידות תגרום לי לנפילה וכו', וכידוע שבתקופות הללו ההתנגדות הייתה חזקה באופן כללי לדרך החסידות.
"אבא, שדאג לי מאוד, וחשב שזה עניין בר חלוף, החליט לשלוח אותי לשיבה הגבוהה 'לייקווד'. באותם ימים זה לא היה מצוי לשלוח מרחק גדול כל כך מאנגליה לארצות הברית, בודדים היו שעשו את זה ובוודאי בגיל מבוגר יותר.
"אבא רצה להציל אותי מישיבת 'גייטסהד' שהיו בה בחורים מעטים עם זיקה חסידית, הוא חשב שאם אני ילך לישיבת 'לייקווד', ישיבה שכולה 'מתנגדים', 'הג'וק' של החסידות ירפה ממני. ואם תשאלו מהיכן אני יודע את מה שחשב, הלא הוא לא שיתף אותי במחשבותיו?
"היה זה לפני מספר שנים, לצורך עניין מסוים נכנסתי עם יהודי לביתו של רופא קשיש באנגליה שהיה למעלה מגיל תשעים. אני לא הכרתי אותו כלל, אך עם כניסתי לביתו הוא קרא לעומתי בשם 'מיילך'. 'אתה מיילך?' השבתי בחיוב. 'אני רוצה לספר לך משהו חשוב', הוא אמר. 'אני בעל תשובה של אביך, הוא קירב אותי ליהדות והייתי לו ממש כבן'. תוך כדי שיחה נזכרתי בו בצעירותו, שאבא היה לומד איתו מידי שבוע. "מיילך, כשהיית ילד, היית בחור פרובלמאטי", הוא אמר. 'זה לא היה אני, זה היה אולי אחי', ניסיתי להתגונן, לא הבנתי לאן הוא חותר. 'לא לא, זה היית אתה', הוא פסק, והמשיך לספר, 'יום אחד אבא שלך סיפר לי, שהוא שולח אותך לישיבת לייקווד, בגלל שהוא פוחד שתהפוך להיות חסיד. הוא ממש פחד מזה'".
בניגוד למחשבת אביו, דווקא בישיבתו של הגאון רבי שניאור קוטלר יגלה אלימלך הצעיר את האור.
הרה"ח רבי יצחק לעזער
הרה"ח רבי שלמה מייאר
הרה"ח רבי אברהם טרייסמן
העניין של רבינו היה בהסתרה גדולה, החשש לדבר מרבינו היה מוחשי והמידור בחבורת הבחורים היה גדול מאוד. כיוון שהייתי צעיר הישיבה שמעתי בלחש על קיומה של החבורה הברסלבאית
בלייקווד מתגלה האור
לא קלה הייתה כניסתו של הבחור האלמוני מגייטסהד לישיבה היוקרתית. "היה זה בערב שבת, הייתי בחדרו של הרב סגל, הוא הרים טלפון ודיבר עם ראש הישיבה הגאון רבי שניאור קוטלר ואמר לו: 'יש לי בחור מצוין, אני רוצה שתקבלו אותו לישיבה'. 'אם הרב סגל ממליץ אז אין מה לעשות', אמר ראש הישיבה. טסתי לארה"ב לראשונה בגפי.
"כשהגעתי לישיבה, המשגיח הרב ג'ייקובס תמה למולי, 'למה יש לך פאות? הרב סגל סיפר לנו שאתה בחור ליטאי'. התחמקתי ואמרתי, 'זה שום דבר...' את הנעשה לא היה ניתן להשיב והמשגיח שיבץ אותי ב'חבורת מוסר' עליה נמנה הבחור אלחנן טאובר, לימים דיין נודע וחשוב בלוס אנג'לס, מתלמידי החכמים שבאנשי שלומינו. גם הבחור יצחק לעזער היה מבני החבורה, לימים תלמידו המובהק של הרה"ח רבי אליעזר שלמה שיק. בישיבה למד גם הבחור שלמה מאייר, לימים מחותני והמשפיע של ברסלב בלייקווד.
"אלף בחורים למדו אז בלייקווד. מיילך שהיה בגיל תשע עשרה נחשב אז לבחור הצעיר והטוב ביותר בישיבה כולה, מושא להערצה, לשקידה ויראת שמים. גבירים, פרנסים ודמויות רבניות דגולות לטשו בו את עיניהם, ממתינים שיתבגר כדי להציע לו את בתם, אלא שכאמור באותם ימים בישיבה התגבשה לה בסתר חבורת בחורים עובדי השם עם לבבות בוערים ורצון הפצת שם רבינו בעולם, הבחורים הללו היו עידית שבעידית.
"העניין של רבינו היה בהסתרה גדולה, החשש לדבר מרבינו היה מוחשי והמידור בחבורת הבחורים היה גדול מאוד. כיוון שהייתי צעיר הישיבה שמעתי בלחש על קיומה של החבורה הברסלבאית אבל לא ידעתי את טיבה ודעתה. באותה תקופה למדתי הרבה ספרי חסידות וחיפשתי חמימות ודרך להרגיש את השם. היתה זו פעם אחת שביליתי כהרגלי ב'אוצר הספרים' העצום של הישיבה, תוך כדי עלעול בספרים שונים נתקלתי בספר 'עלים לתרופה'. התחלתי לעיין בו והרגשתי שהוא סוחף אותי, הדיבורים הפשוטים והאינסוף אמונה שנבעה מכל שורה כבשו אותי באחת, הרגשתי שבספר הזה מצאתי את שאהבה נפשי.
"בחורים בישיבה שמו לב שהספר הפך להיות צמוד אלי, והם ידעו והבינו כנראה מי המחבר, שלחו מיד שלחו מכתב לגייטסהד לרב סגל , והודיעו לו כי הפכתי לחסיד ברסלב. כעבור זמן מה קיבלתי ממכתב ממנו בו הוא תמה בפניי: 'שמעתי שהפכת להיות חסיד ברסלב, ומה חסר לך בדרך של החפץ חיים?!' השבתי לו במכתב חזרה: 'אין כל סתירה, ולהיפך, זה רק הוספה על הדרך של החפץ חיים'. את האמת חייב אני לומר שמאותו המכתב הרב סגל לא הטריד אותי בנושא ואף לאחר שכבר נישאתי ונודעתי כחסיד ברסלב, משך עשור שנים למדנו בחברותא את הספר 'חובת הלבבות'.
האדמו"ר מליובאוויטש זצ"ל
האדמו"ר מסקולען זצ"ל
האדמו"ר מסאטאמר זצ"ל בביקורו בארה"ק
האדמו"ר מריבניץ זצ"ל
האדמו"ר מספינקא זצ"ל
מצאתי את שאהבה נפשי
"אחרי עלים לתרופה הגיע תורו של הספר ליקוטי מוהר"ן, שגם מצאתי אותו בצורה אקראית, מיד כשפתחתי אותו הבנתי שכזה אור לא רואים בכל יום. הדבר הראשון שלמדתי היה 'ההקדמה' והרגשתי חיות עצומה, הבנתי שרבי נחמן הוא הרופא שלי, אלא שהייתי זקוק ביני ובין עצמי לעוד בירור קטן. החלטתי שבחודש אלול הקרוב אצא למרכזי החסידויות השונות להסתופף מעט בצל האדמו"רים בכדי לחוש ולטעום מאורה הכולל של החסידות.
"כאמור, הייתי מתמיד גדול, אבל הרגשתי שאין לי טעם בחיי בלי לחוש את השם. בחודש אלול הלכתי להרה"ק רבי יואל מסאטמר, הייתי אצלו בכל ימי ראש השנה ויום כיפור והרגשתי התעוררות גדולה, כמו כן הסתופפתי באותם חודשים בצילם של האדמו"ר מסקולען זצ"ל, האדמו"ר מספינקא (רבי הערש'ל) זצ"ל, נסעתי גם לאדמו"ר מליובאוויטש ונכנסתי לרבי מרימניץ. אבל אחרי כל המסע הרוחני וה'ביקוש' אצל כל הצדיקים הללו התחדדה בי ההכרה כי בסופו של דבר רק אצל רבנו אני מוצא נחמה לנפשי, וכי רק בצילו אשכון לבטח.
"שנה חלפה מכניסתי לישיבת לייקווד. זכיתי כבר להתוודע לתורת רביה"ק ביתר שאת, רבות השפיע עלי מטובו הרה"ח רבי אליעזר שלמה שיק, ואז השגתי את הספר חיי מוהר"ן, כשהתחלתי לקרוא בו כבר הבנתי שרבי כזה לא היה בעולם, הבנתי והצהרתי שאני שייך ליחיד הדורות.
"כאמור, בישיבה פעלה החבורה של הבחורים הברסלב'רס, חברתי אליהם 'מבורר' לחלוטין והצטרפתי אליהם להתבודדות. באותם ימים היה יער עבות שהקיף את הישיבה, כיום הכל כבר בתי מגורים. בכל צהריים הייתי הולך ליער ובוכה להשם משך שעה ארוכה. אחת התפילות שלי היו אז 'אני רוצה להתחתן, אני לא רוצה להישאר פלג גופא'. באותם ימים לפני ארבעים שנה באמריקה, ברסלב'רס היו נחשבים למשוגעים של ממש. כשנודע שהתקרבתי לברסלב את אף אחד כבר לא עניין הלימוד שלי, כל המעלות שיוחסו לי התפוגגו באחת 'מיילך נהיה ברסלבר', זה מה שריננו.
"יותר מכל הספרים שלמדתי, יותר מהתורות והשיחות ששיננתי, ההתבודדות עם ה'חבורה' של הבחורים השפיעה עלי יותר מכל. אני זוכר, בהתחלה, כשהגעתי פעם ראשונה ליער והבנתי שעכשיו כל אחד פורש לקרן זווית ומתחיל לדבר להשם, זה היה נראה לי כל כך מוזר, כל כך תמוה, כל כך הזוי ותלוש. זה לא שייך! למי אני ידבר? איך אני ידבר? מה זו הדרך המשונה הזו. הרגשתי ממש 'אבוד ביער'. אבל אז לאט לאט נפתחו המעיינות, הלב נפתח ואיתו קלחו הדיבורים והבנתי שזו המתנה הגדולה ביותר שרבינו נתן לי. פתאום כל הרצונות שפעפעו לי בלב, לדבר, לחוש את השם, לבשו צורה וקרמו עור וגידים. אחרי כל התבודדות התהלכתי כשיכור ולא מיין, מאהבת השם, מקרבת אלוקים, מה'אשרינו שיש לנו רבי כזה'.
מורו ורבו.
הגאון רבי יהודה זאב סגל זצ"ל
חודשים לפני פטירתו רבי גדליה ביקר אצל ה'שווער' באנטוורפן.
עם חמיו גאב"ד העדה החרדית הגרי"ט וויס
בשיחה ל'ניצוצות'
ואפילו בהסתרה
"אבל... שידוך בדרך הטבע לא נראה היה באופק. לימי בין הזמנים חזרתי למנצ'סטר, ואף המשכתי חודשיים שלושה ללמוד בישיבת גייטסהד. שם לא גיליתי לאף אדם על דבר התקרבותי וגודל תבערת לבבי לרבינו הקדוש ותורותיו, וגם מול הרב סגל הצנעתי מאוד את העניין. לזמן חורף שבתי לישיבת לייקווד ואז הגיעה הצעת השידוך, השדכן שלי היה... הרב סגל.
"הרב סגל היה קרוב מאוד לגאון הגדול הרב טוביה וייס מאנטוורפן, לימים גאב"ד העדה החרדית, הוא הציע בפניו את תלמידו חביבו כשידוך לבתו. 'אני חושב שזה שידוך טוב', הוא אמר, והרב וייס ביקש לפגוש את הבחור, לתהות על קנקנו. באותה העת האח הבכור רבי אברהם זילביגער כבר היה חתן אצל הרב וייס, נשוי לבתו הבכורה.
"נסעתי לאנטוורפן בשביל לפגוש את השווער, אז הוא שימש כראש ישיבה שם. לאחר שיחה ארוכה בלימוד הוא ביקש לברר איתי עניינים אחרים. "לאיזו חסידות אתה שייך? מי הרב'ה שלך? ועוד כהנה, סיפרתי לו שהסתופפתי בצל צדיקים רבים כליובאוויטש, סקולען, ספינקא, ואת הימים הנוראים העברתי בצילו של הרה"ק רבי יואל מסאטמר. השווער שהיה כידוע מקורב לאדמו"ר מסאטמר, נהנה למשמע הדברים ולאחר תקופה קצרה הפכתי לחתנו.
"החתונה התקיימה באנטוורפן, מקום מגורי משפחת הכלה, ולזוג הטרי נשכרה דירה קטנה. באחד מלילות ה'שבע ברכות' כתום השמחה, נקש הרב וייס על דלתם של הזוג הטרי להתעניין בשלומם, השולחן במטבח היה עמוס בכל ספרי ברסלב וחלקם פתוחים לרווחה וסימניות רבות מצויות בהם. "התחלתי לשוחח עימו בלימוד ובליבי נשאתי תפילה שהוא לא ילך למטבח, אבל הוא פסע אנה ואנה, ובדרכו פתח את דלת המטבח וראה את כל הספרים מונחים על השולחן... הוא התבונן בהם ובי, בי ובהם... ושתק. הוא הבין הכל...
"שנתיים לאחר מכן, בשנת תשל"ז, כשהבעתי את משאלתי בפני אשתי כי ברצוני לנסוע ל'קיבוץ' בירושלים, זה היה בשביל כמה מאנשי העיר יותר מידי, ופנו אל חמי בעניין שימנע את נסיעתי לראש השנה ל'קיבוץ' בירושלים?
"מה עושה חסיד ברסלב כשיש לו מניעות? הולך לשדה! הלכתי לשדה, בכיתי, זעקתי ואמרתי לקב"ה הלא אני בין כך ובין כך אסע ל'קיבוץ' עם כל המניעות שרק יהיו, אשתי הרי החזיקה איתי בדעתה שאני יכול וצריך לנסוע, אז עשה מה שתעשה להוריד את ההתנגדות שמסביב. הייתה לי התבודדות עם לב שבור, אך ברגע שהגעתי הביתה קיבלתי טלפון מהשווער שלי 'אתה יכול לנסוע'...
מי שנחלץ לעזרתי בלא ידיעתי היה גאב"ד מנצ'סטר הרב שנייבאלג, הוא ששמע על רצוני לנסוע, שוחח עם השווער והסביר לו את מעלת וחשיבות הקיבוץ אצל חסידי ברסלב, ולבל ישים ליבו לקולות ההתנגדות, השווער שמע וקיבל והתרצה והדרך ל'קיבוץ' נפתחה בפני.
אור זורח
"חשוב לציין כי בימים ההם ברסלב הייתה אנונימית לחלוטין, במיוחד בחוץ לארץ לא ידעו ממנה, לא הבינו את שיגה ולא השיגו את כוונתה. זו הייתה מבחינתם כת נידחת ומי שנתפס אליה היה בבחינת 'אבוד'. השווער דווקא העריך מאוד את ברסלב, בעיקר בגלל רבי גדליה קעניג עימו נפגש לא אחת, וכשראה את גדלותו בתורה זה עשה עליו רושם גדול ביותר, דרך אגב, כמה חודשים לפני פטירתו רבי גדליה עוד ביקר אצל השווער באנטוורפן.
"בפגישתו הראשונה של השווער עם הרה"ח רבי יעקב מאיר שכטר, השיחה הייתה ארוכה ומלאה בדברי תורה וחסידות, בשולי הפגישה הוא תמה בפניו: 'אם אתם כבר מתקשרים לצדיק שלא חי אז למה אתם לא מתקשרים לרבי עקיבא או לרבי שמעון בר יוחאי?'
רבי יעקב מאיר השתהה מעט, וענה לו תשובה שתתקבל על דעתו. הוא שאל את השווער, הרי בל"ג בעומר נוסעים עשרות אלפי עמך בית ישראל למירון, ומדוע לא נוסעים לרבי עקיבא שהוא הרב'ה של רבי שמעון, רבי עקיבא שהיה גדול כל כך עד שהייתה התורה ראויה להינתן על ידו, ולמה? המשיך רבי יעקב מאיר והסביר: 'כל צדיק יש לו את העניין המיוחד ששייך לו, לרבי שמעון יש את העניין השייך לו, ולרבי נחמן יש את עניין תיקון הנשמות ותיקון העולם, ועיקר התיקון הוא בראש השנה, ומכל הדורות שקדמו לו הדור הזה הוא שזקוק לו יותר מכל הדורות שקדמו לו, ממילא אין זו סתירה'.
"ההסבר הזה, הביקורים של רבי גדליה והיכרותו עם עוד מאנ"ש נתנו לשווער במהלך השנים להבין שברסלב ותורתה עמוקה מיני ים. התדמית הרווחת אז החליפה את מקומה ועם השנים הגיעה עד להערצה. מאוחר יותר התוודע השווער כאמור לדמותם של רבי יעקב מאיר שכטר ורבי משה קרמר, וכשהתמנה לגאב"ד העדה החרדית בירושלים החל לקיים קשר הדוק עם החסידות בירושלים, המוסדות, הישיבות ודור ההמשך העמיקו בו את התחושה שברסלב זו דרך בעבודת השם אבל גם דרך ממוסדת ולא ערטילאית, כיום גם מורי חמי הגאב"ד מעורה רבות בקהילות ברסלב בירושלים ובית שמש ושאלות רבות הרות גורל של הקהילות ומשפחותיהם עולות תדיר על שולחנו.
"כעבור תקופה מהחתונה חזרתי לגור במנצ'סטר ובתבערת לבבי החילותי לעשות נפשות לרבינו הקדוש ותורותיו. כאמור למנצ'סטר וכמוה גם לאנגליה כולה לא האיר עדיין האור של רבינו הקדוש.
"באנגליה פגשתי ברב אברהם טרייסמן, לימים יד ימינו של הרה"ח רבי אליעזר שלמה שיק, שקירבתי אותו לרבינו הקדוש. באותם ימים בישיבת גייטסהד למדה קבוצה של בחורים מבקשים וביניהם היה הבחור יצחק מאיר מורגנשטרן. פעם אחת הזמינו אותי לדבר מברסלב, וישבתי עימם משך שלוש שעות רצופות, ומאז נסעתי אליהם בכל שבוע. בתקופה זו התקרבו כחמישים בחורים מובחרים בהם רבי פנחס שפירא חתנו של הרה"ח רבי ניסן דוד קיוואק וכמובן הרה"ח רבי יצחק מאיר מורגנשטרן ועוד רבים וטובים שאני לא זוכר את שמם, ככלות הכל עברו מאז גל הקירוב ההוא כבר למעלה מארבעים שנה.
'כל זמן שהרגליים שלי יכולות ללכת אני אכתת אותן בשביל צפת'. מעמד הנחת אבן הפינה לקריית 'נחל נובע' בצפת
גאון בנגלה ובנסתר. הרה"ח רבי גדליה קעניג זצ"ל
הקשר עם רבי גדליה
"במקביל התחלתי לקיים קשר מכתבים רציף עם הרה"ח רבי גדליה קעניג, שאלתי אותו שאלות שהיו לי בברסלב. הוא הפשיט לי רעיונות, סיפר לי על שיחות, הבהיר לי מנהגים. הוא פתח וחידד לי עד בלי די את תורת ברסלב. מכתבים רבי תוכן מסרתי לידי נכדו העוסק במלאכת הדפסת סדרת 'שערי צדיק', והם צפויים להדפס בכרכים העתידים לראות אור בקרוב.
"בחודש תמוז שנת תש"מ, רבי גדליה הגיע למנצ'סטר לאיסוף כספים עבור 'קריית נחל נובע' שייסד בעיר צפת, ותוכנן דינר גדול לכבודו ביום ראשון. כמובן שרבי גדליה התארח בביתי וביום שישי הצפתי את העיר במודעות על בואו. בשבת כיבדו אותו לדבר בבית המדרש הגדול, זה היה דבר נדיר שרב ברסלב'ר ידרוש בבית הכנסת הגדול, אבל רבי גדליה היה דמות כובשת ואצילית, עם פנים טהורות, הייתה לו הדרת פנים כזאת, כולו אמר מלכות. באמצע הדרשה הוא התחיל להשתעל ודם ניגר מפיו, אבל הוא לא הרפה עד שסיים.
"כשיצאנו מבית הכנסת הוא אמר לי: 'כל זמן שהרגליים שלי יכולות ללכת אני אכתת אותן בשביל צפת'. הוא הרי לא היה אדם בריא, וסבל ממחלה בריאות, וממש מסר נפשו בעד עניין רבינו והקמת הקריה בצפת.
"כידוע, רבי גדליה היה גאון עצום בנגלה ונסתר, והיה לו חן מיוחד כזה שכבש 'מתנגדים'. אפילו אבא שלי, שכאמור היה ליטאי ברמ"ח אבריו, מאוד התרגש כשביקר אצלו. במסגרת ביקורו בעירנו לקחתי אותו לרב סגל, הרב סגל אמר לו, 'נו תגיד משהו'. רבי גדליה פתח ואמר לפניו: 'כל הנהנה מדברי תורה נוטל חייו מן העולם' – 'מי שטעם את טעם הצדיק אזי כל הטעם של העולם בטל', ואז המשיך בדבריו חוצבי הלהבות כשהוא משלב מזיכרונו עשרות מראי מקומות. אני כבר לא אחזתי ראש בשיחה שנמשכה שעה ארוכה.
"מרוב התפעלות שהייתה לרב סגל הוא ליווה את רבי גדליה עד הפתח של הישיבה. לאחר מכן שאלתי את הרב סגל, 'נו, מה אתה אומר על היהודי הזה?' והוא השיב, 'יש לו עיניים קדושות', וכידוע הרב סגל היה חד בדרא בשמירת עיניו ובקדושתו המופלגת.
מעמד הסתלקות נורא הוד
כאמור, בכל ימי שהותו במנצ'סטר רבי גדליה התאכסן בביתי, שם גם התקיימו השיעורים שמסר לבני העיר מידי ערב. בשבת באמצע הסעודה ארע דבר מוזר. רבי גדליה שהיה אחוז שרעפים באמירת דברי תורה החל לומר: 'לפעמים קורה שאדם פתאום מסתלק, אנשים מנסים להסביר למה הוא הסתלק, כל אחד מוצא סיבות או תולה אותם בגורמים שונים, אבל האמת לאמיתה היא שנשלם התיקון שלו בעולם, לכן הוא מסתלק'. האמרה הזו הייתה שונה ומשונה, היא נאמרה בלי קשר לנאמר בתורה, והייתה תלושה מנושא השיחה. בשעת מעשה לא הבנו את כוונתו, לא העמקנו בה יתר על המידה...
"ביום ראשון ליוויתי אותו לדינר שנערך בבית אחד מגבירי העיר לטובת הקריה שהלכה ונבנתה באותם ימים. רבי גדליה התחיל לדבר מרבינו הקדוש, אך כעבור דקות ספורות קולו הלך ונשנק, הוא התחיל להשתעל, השיעול לא פסק רק הלך והחריף עד שנדם פיו מלומר תורה.
"לקחנו אותו לחדר צדדי שסמוך לסלון בכדי שינוח מעט, השיעולים אומנם הפסיקו אך נשימתו הייתה קשה עליו. עמדתי לצידו יחד עם משמשו שבא עימו מהארץ, ראינו אותו מול עינינו מתנשם בכבדות נוראה, ואמבולנס הוזעק לבית.
"חרדנו מאוד, ליבנו פרפר בפראות, היינו חסרי אונים ולא ידענו מה לעשות. לפתע קול צעקה נשמעה מפיו של רבי גדליה, זעקה מעומק הלב, בקול עצום שלא שמעתי מעולם מפיו. 'זה לא יכול להיות', הוא נהם, והשתתק. הוא התיישב על הכסא, הניח את זרועות ידיו על ידיות הכסא, ונשימתו פסקה לחלוטין... ניסיתי להחיותו, להפיח בפיו אוויר, אבל הוא ישב זקוף על הכיסא, שפתיו מלמלו בקול חלוש מהתורה בליקוטי מוהר"ן בה אחז בשיחתו בסלון הבית, עיניו נעצמו אט אט והכתה בנו ההכרה שהוא נמצא ברגעיו האחרונים בעולם הזה, בעל הבית יצא לקרוא למניין, קראנו עימו קריאת שמע, והוא נפטר לבית עולמו במיתת נשיקה.
"לצוות האמבולנס שהגיע למקום לא נותר לעשות דבר, לקחו אותו ותכף ומיד עשו לו טהרה, ובאמצע הלילה הייתה לוויה גדולה במנצ'סטר. מי שעשה לו את הטהרה סיפר לי לאחר מכן לי שהעיניים שלו היו כמו חיים, אף פעם הוא לא ראה דבר כזה.
"או אז, ברגעים אלו, פילחו אותי כחץ מילותיו שנאמרו יום קודם לכן על יום המיתה, הוא פשוט הרגיש שהוא עומד להסתלק.
אעופה ציונו הקדוש אומנה
"השנה הייתה שנת תשל"ח. הכיסופים לעלות ולהראות על פני הציון הקדוש באומן בערו בלבבי כיקוד אש שלהבת, והחלטתי לעשות את שלי ולנסוע.
"באותן שנים, כידוע, נאסרה הכניסה לאזרחים ישראלים לתחומי ברית המועצות, גם תושבי חוץ, שקל היה להם יותר לקבל ויזה הורשו לבקר רק בערים הגדולות כקייב ואודסה. הגשנו בקשה אני וחבר נוסף, הרב גרינברג ז"ל, בעברו היה עיתונאי ושדרן בכיר מאוד באנגליה, ולאחר התקרבותו אף תרגם כמה מספרי רבינו לאנגלית.
"קיבלנו ויזה לביקור בערים מוסקבה וקייב בלבד. נחתנו במוסקבה וכבר בבידוק הביטחוני התחילו המניעות. הבידוק היה אגרסיבי. הם פתחו כל מה שאפשר, חיטטו בכל מקום, ובעיקר חיפשו 'רובלים', שהבאתי עימי מחוץ למדינה. היה להם עיקרון שנקנה רובלים דווקא שם בברית המועצות על אף המחיר הגבוה שהוא נסחר שם בעוד שבמדינות המערב הוא נסחר בעשרים אחוז בלבד מהשווי ברוסיה. מכיוון שהנסיעות והשינוע במוניות כמו גם השוחד שהיה עלינו לתת היה אמור להתבצע ברובלים, קניתי כמה אלפי רובלים והחבאתי אותם בגרביים. קינן בי פחד שבמהלך הבידוק הם ידרשו ממני לחלוץ נעליים או אז היינו צפויים להיות מגורשים מיידית. אך הפלא ופלא, הוא בדק בכל גופי ומטלטליי למעט בגרביים.
"בהעדר ממצאים מפלילים נטפלו הרוסים לספרים. הם החלו עורמים את הספרים הרבים שהבאתי עימי והחלו תוהים 'לשם מה לך כל כך הרבה ספרים?' ניסיתי להסביר שאני לומד בהם ואלו ספרי דת. 'אנחנו מבינים, אבל כמה ספרים אתה צריך ללמוד?' אנחנו יודעים שאתה מתכוון להפיץ אותם, ולמרבה הצער רוב הספרים הוחרמו.
"ממוסקבה המשכנו לקייב. אין לי דרך לתאר את הפחד ששרר ברחובות קייב, אנשים פחדו אחד מהשני, כולם היו בטוחים שהק.ג.ב. מסתכל עליהם בכל רגע נתון. בכל חדר במלון שהתאכסנו היו מקליטים, כל רחש שלנו תועד.
"השעה הייתה עשר בלילה, יצאנו מחוץ למלון לאחר שהפקדנו את מפתחות החדרים בדלפק הקבלה. יצאנו לרחוב, והתחלנו לפטרל ולוודא שלא עוקבים אחרינו. משראינו ש'השטח נקי', החלנו לחפש נהגים שיסכימו לבצע את הנסיעה ה'אסורה' תמורת סכום לא מבוטל של רובלים, הפחד שלט ברחובות ושום נהג לא הסכים על אף המחירים המופקעים שהצענו.
הכלבים בחצרות הסמוכות החלו להקים קול זעקה, גויה כפרית מקומית יצאה לבדוק מה מתרחש. ילד מציץ לחצר הציון
מעצר באומן
"לאחר שעה ארוכה וכמעט על סף ייאוש מצאנו נהג שהסכים לבצע את הנסיעה בתמורה לחמש מאות דולר, סכום אסטרונומי גם בימים אלו. הדרך כולה הייתה זרועה אינסוף מחסומים, שהוצבו בכל כמה קילומטרים ונערך בהם בידוק מתיש. היה על הנהג לעקוף בכל פעם את המחסומים בשבילי עפר מקבילים. הדרך הייתה ארוכה ומתישה ונראה היה כי היא לא תיגמר לעולם. היו גם מחסומים שהיו בלתי ניתנים לעקיפה, ואז לקול פקודתו הרועמת של הנהג נשכבנו על קרקעית הרכב. ליבנו דפק בעוצמה רבה, וגם פחדנו כל העת שבמלון בקייב יגלו שלא שבנו זמן רב ויחשדו בנו, ושוטרים יחכו לנו בשערי העיר אומן.
"לאחר שעות ארוכות ומתישות הגענו לעיר אומן...
"לאן"? שאל הנהג.
"לרחוב בילנסקי", ענינו לו. זה מה שהכרנו.
"הנהג לא מכיר את העיר ואנחנו בוודאי לא. העלטה הייתה כבידה ואנו אובדים באפילה. הנהג שואל עוברים ושבים בודדים שקמו ליום העבודה על מיקומו של הרחוב, ותועים כמעט כשעה בין רחובותיה של העיר אומן. סבלנותו של הנהג החלה לפקוע, אך חופן הדולרים שהיה אמור לקבל בסיום הנסיעה הרגיעו אותו פעם בפעם.
"מה ששמענו מאנ"ש הוא שמיקום הציון נמצא במורד רחוב בילינסקי, אלא שהיכן בדיוק הרחוב, והיכן ברחוב עצמו זאת לא ידענו, הנחנו שכשנגיע לשם בוודאי נזהה את המקום, מה שלא קרה בפועל.
"השעה הייתה ארבע לפנות בוקר, ולאחר נסיעה ושוטטות ברחובות העיר, הגענו לרחוב בילינסקי, ועדיין אין לנו מושג היכן הציון הקדוש.
"הרכב דומם מנוע. חושך אימים וקור מקפיא עצמות קידם אותנו שעה שיצאנו מהרכב. לאן נפנה? את מי נשאל איפה הציון? הבניינים הגבוהים שניצבים שם כיום לא היו אז בתכנון, רק בתים כפריים חד קומתיים, כפר חשוך ונידח, עם מי נדבר פה? עוד אנחנו מסתודדים בינינו כשהנהג תולה בנו עיניים שואלות לאן סחבנו אותו ומדוע שילמנו לו הון כה גבוה בכדי להגיע לחור הזה, החלו הכלבים בחצרות להקים קול זעקה ומהבתים הסמוכים החלו להישמע נביחות עזות. גויה כפרית מקומית יצאה לבדוק מה מתרחש, ניסינו לשאול אותה למיקום הציון אבל היא לא הבינה מה אנחנו מחפשים מחוץ לביתה בארבע לפנות בוקר. היא נעלמה פנימה לביתה, כשאנו ממתינים לתשובה וישועה, אך לא חלפו דקות מספר... ניידת משטרה עצרה לידנו. נעצרנו, הנהג נאזק בזריזות ואנו אחריו, שוטר התיישב על מקומו, בנסיעה לעבר תחנת המשטרה המקומית.
"מיד עם כניסתנו לתחנת המשטרה צילמו אותנו מכל זווית והכניסו אותנו לחקירה. 'מה אתם עושים פה?' הם שאלו, האנגלית שלהם הייתה דלה מאוד.
"באנו לרבי נחמן"! ענינו, "מה הבעיה"?
"תראו לי את הפספורטים", הם ביקשו, הוצאנו אותם והגשנו לחוקר.
"הנה תראו", הוא הצביע על שורת העיר המאושרת בוויזה 'קייב', "מה אתם עושים פה, אין לכם רשות לצאת מקייב". רוח רגועה וניחוחה שרתה עלינו, עצם העובדה שאנו מרחק פסיעה ממקום הציון הקדוש הייתה מרגשת ועוצמתית, אך החזקנו את עצמנו בכוחו הגדול וענינו בקול רגוע ובטוח.
"אנחנו תיירים שמטיילים בהרבה מדינות בעולם, ואף פעם לא נתקלנו בדבר שכזה, ויזה לעיר מסוימת זה דבר משונה, מניין לנו לדעת על חוק מוזר שכזה?"
"הם הובכו וניסו למלמל משהו להסביר את התקנה ההזויה לבסוף סיננו: "אסור לכם להיות פה, תחזרו מיד לקייב".
הבריחה המתוחכמת
"הם הביאו את הנהג המפוחד, הכניסו אותנו לרכבו ופקדו עליו 'סע אחרי הניידת עד קייב'. התחלנו להתקדם לעבר היציאה מהעיר, ורגע לפני שיוצאים אל האוטוסטרדה, לחש גרינברג באוזנו של הנהג "אם אתה לא לוקח אותנו חזרה לציון של הרבי'ן אנחנו לא משלמים לך". הנהג נבעת.
"רכב המשטרה פנה ימינה ליציאה מהעיר אל הכביש המהיר, הנהג המבוהל שחשש לכספו חתך שמאלה. בזווית העין ראינו את ניידת המשטרה מתרחקת ונבלעת בין בליל המכוניות. היה עלינו להזדרז לפני שהניידת תדווח לתחנה באומן על הבריחה המתוחכמת, ואלו ימהרו לציון לתפסנו. כעת מששבנו לאומן האיר כבר הבוקר והנהג מצא את הציון במהירות בעזרת עוברים ושבים.
"מי ימלל את ההתרגשות והשמחה העצומה על הזכייה הנוראה". רבי אלימלך מתרגש בדיבורו כשהוא מספר על הרגע הנכסף, ובאחת הוא מרחיב בדיבור על קדושת ומעלת הציון הקדוש.
הם נכנסו לחצר והשתטחו על הציון נרגשים והחלו אומרים את התיקון הכללי במהירות, הם הבינו כי זאת שאלה של זמן עד שתבוא המשטרה, וכצפוי עודם ממלמלים במהירות את התיקון הכללי המשטרה הגיעה.
"גרינברג היה רק במזמורים הראשונים, הוא קרא לאט ואני כמעט שסיימתי, השוטרים הזועמים פקדו עלינו לעזוב את המקום ולעלות לניידת, אלא שגרינברג סירב לעזוב עד שיסיים. לא זו בלבד שפגענו בשוטרים על ידי הסחת הדעת ובריחה מהם רגע לפני היציאה מהעיר, כעת ארע המחזה הסוריאליסטי בו השוטרים דוחפים אותנו ואנחנו נאחזים בכל מה שרק ניתן ואומרים בקול רם ובמהירות את התיקון הכללי. לאחר דקות של מאבק קטן הצלחנו לסיים בציון את התיקון הכללי וגורשנו מיידית לקייב. כמובן שניידת המשטרה הייתה בעקבותינו שעה ארוכה. הבטתי בנהג, הוא היה חיוור כמת. זו הייתה נסיעתי הראשונה לאומן, אחריה כמובן הגיעו עוד רבות".
כשהשיחה תתפרסם זה יהיה בסמוך לעשרה בטבת, היארצייט של מוהרנ"ת, נרצה לשמוע מכם כמה דיבורים במעלת התלמיד הגדול
"לדבר על רבי נתן זה לא שייך, בשביל זה צריכים להיות רבי נתן. וכי אנחנו יודעים מי זה היה רבי נתן? הוא אחד ממש מרבינו, ואי אפשר להאריך בזה על גבי גיליון וכו'.
"מה שאני רוצה שיקרה בעולם זה שאנשים יתחילו להגיד 'ליקוטי תפילות' בכל יום בקביעות וברצינות. על אף שאני לא יודע כלום, אבל אני מרגיש, שבדור הזה לפני שיבוא משיח, עיקר ההתקרבות לרבינו יבוא ע"י ה'ליקוטי תפילות', הכוח שטמון בליקוטי תפילות זה מבהיל, כל הליקוטי מוהר"ן, כל הספרים, הכל מצוי בתוך הליקוטי תפילות.
"גם בקרב אנ"ש הוא לא נאמר מספיק, בבחינת 'מונח בקרן זווית' ממש. אפילו כשכבר כן אומרים, אומרים את זה בשביל לצאת ידי חובה, כי הרי רבי נתן אמר: "עכשיו שיצאו התפילות האלה בעולם, עתידים לתת דין וחשבון על כל יום ויום שאין אומרים אותם", אבל באמת אני אומר לאנשים 'תלמדו ליקוטי תפילות ותאמרו ליקוטי מוהר"ן', ליקוטי תפילות זה הסבר ממש למי שמעיין בכל שורה ותיבה, רבי נתן כתב את זה ברוח הקודש ממש, תפילות משער הנו"ן, וכל הכוחות שיש בשער הנו"ן מונחים ב'ליקוטי תפילות'.
להתחיל ללמוד 'ליקוטי תפילות'
"אין לנו מושג מי זה היה רבי נתן. הרי אי אפשר בלי ליקוטי הלכות, לא בחינם אמר רבי אברהם ב"ר נחמן שצריך ללמוד יותר ליקוטי הלכות מליקוטי מוהר"ן, אי אפשר להתקרב לרבינו בלי ליקוטי הלכות, אבל בשביל להשתנות חייבים ליקוטי תפילות.
"בשביל ליקוטי הלכות צריכים קצת מוח להבין ולקשר, כי רבי נתן מאריך ומחבר בין נושאים רבים, אבל ליקוטי תפילות זה לב. העניין הוא שאנשים אין להם סבלנות. ליקוטי תפילות זה בדוק ומנוסה לשבר את הלב, לא צריכים לזה הרבה מוח ועמקות, כל מי שקורא ליקוטי תפילות ממש מרגיש שזה מדבר אליו. אני הבחנתי בזה אצל כמה וכמה אנשים שאומרים ליקוטי תפילות שזה שינה להם את החיים.
"רבינו אומר שצריך לעשות מהתורות תפילות, ליקוטי תפילות זה רבינו, זה התורה שלו, התפילות שלו, הדרך שלו, אנשים חושבים שיש הרבה פעמים בליקוטי תפילות שמוהרנ"ת חוזר על עצמו הרבה פעמים, עם אותם דיבורים, אבל מי שמעיין בדיבורים מסוג התחינה, בסוג ההקשר, בחיבור, במיקום, רואה ומבחין בחידושים הנפלאים.
"רבי נתן הוא שיא של תמימות וביטול מוחלט לרבינו, ברבי נתן היה כל המוח והלב של רבינו והוא עדיין יונק בלי סוף מרבינו בכל רגע, הוא ותורותיו, הוא ותפילותיו, כלומר הליקוטי תפילות שאנחנו קוראים היום, זה לא מה שרבי נתן כתב לפני מאתיים שנה. זה עלה והתעצם, קיבל משמעויות גבוהות יותר, התחדשו בו חידושים נפלאים לאין ערוך, כי היניקה של הרב והתלמיד לא פוסקת עם ההסתלקות, להיפך היא מתעצמת וזה משפיע על תורותיו ותפילותיו. הרי רבי נתן כותב על ליקוטי מוהר"ן שהוא מתחדש בכל יום, הוא הדין בליקוטי תפילות, המילים של התפילות הן אותן מילים שלפני מאתיים שנה אבל ההשגות שאפשר להשיג בהן גבוהות לאין ערוך.
"אם חס ושלום קורה מצב כזה שלוקחים אותי ח"ו לשבי ביער ונותנים לי אפשרות לקחת איתי רק ספר אחד, איזה ספר הייתי לוקח? זה ליקוטי תפילות כי זה כולל הכל! הליקוטי תפילות מלמד קודם כל איך להתבודד, איך עושים מתורות תפילות. רבי נתן, גאון הגאונים, מדבר לכל שכבות העם, לגבוה שבגבוהים ולשפל שבשפלים. הוא מדבר לעצמך, הוא מדבר לכל הצדיקים.
השפיע עלי מטובו.
הרה"ח רבי אליעזר שלמה שיק זצ"ל
כל צדיק יש לו את העניין המיוחד ששייך לו, ולרבי נחמן יש את עניין תיקון הנשמות.
הרה"ח רבי יעקב מאיר שכטר עם הגרי"ט וייס
לדבר לרבינו
"אני מעודד ב'חבורות' לדבר לרבינו כפשוטו, לשוח ליבנו אליו, לספר לו. לא רק על הציון, אנחנו לא שונים מהחצרות החסידים האחרים שבעולם, הם מדברים עם הרב'ה שלהם, אנחנו לא יכולים לדבר עם הרב'ה שלנו?!
"והראיה לזה מרבי נתן, בליקוטי תפילות הוא מדבר עם רבי שמעון בר יוחאי ועם צדיקים אחרים בכל מיני תפילות. יש כמה תפילות בהן הוא מתפלל ומדבר ממש לאברהם יצחק ויעקב, לאבות העולם, נביאים, ראשונים ואחרונים (כגון בתפילה קכ"ב) ועוד. הרי מה עושים כל עם ישראל בחג הסוכות? אומרים 'אזמין לסעודתי אושפיזין עילאין אברהם יצחק יעקב' וכו', וכתוב שצריך להניח כסא מיוחד עבורם. אז אני שואל עם מי אתם מדברים?! עם האבות שמונחים בחברון ועם משה שמונח בהר נבו. אלא מה, אתה מאמין בזה. אתה מאמין במושג כזה שצדיקים מונחים במקום שהם מונחים אבל מדברים אליהם. הוא הדין אצל רבינו. רבינו איתנו, שומע ומקשיב, ורצוי להשיח לפניו את ליבנו.
"הקב"ה יעזור וייתן שביארצייט של מוהרנ"ת נזכה לקבל על עצמנו קביעות בתפילה בספרו 'ליקוטי תפילות', רצוי וכדאי שלא מתוך גירסא גרידא. אשרינו שזכינו להיות מחוברים למשה ויהושע, ויהי רצון שנזכה בקרוב ל'ואור החמה יהיה שבעתיים'."
מגזין ברסלב הגדול בעולם!
ברסלב מאוחדת תחת קורת גג אחת.
מגזין ניצוצות הינו מגזין חודשי, מלא בתוכן עשיר לכל בני המשפחה. מאמרי אמונה, סיפורים חסידים, ועוד, מתורתו ועצותיו של רבי נחמן מברסלב.